dissabte, 22 de gener del 2011

IL VERO TIRAMISÚ

El tiramisú es uns dels dolços que es troben al meu altar particular de postres. M'encanta, i, abans, sempre que el trobava a la carta d'algun restaurant, el demanava. I em sap greu dir que la majoria de vegades em duia una decepció enooorme... o tenia massa nata, o el bescuit no era l'adequat, o estava fet amb un formatge tipus philadelphia... res, que sí, que sóc molt estricta (o sibarita o triada o tiquismiquis) amb les coses que m'agraden, però que hi farem... Així que, fruit de la meva estada per terres sardes (que no italianes ;-) ), i a canvi de la recepta de la sangria, una molt bona amiga m'ensenyà a fer el tiramisú així com el feien a ca seva. I, sa veritat, ara ja no el demano als restaurants, ara el faig a casa i me'n llepo els dits!

Na Giorgia em digué Cinque, és a dir, 5, aquest és el nombre màgic per fer un bon tiramisú. Aquí van els ingredients:
  • 5 uova (ous)
  • 500g de mascarpone
  • 5 cucchiai di zucchero (cullerades de sucre)
  • Savoiardi o pavesini (bescuits d'aquests forts que duen sucre per damunt)
  • Caffè (els italians hi afegeixen aigua, però com que noltros no feim el cafè tan fort no fa falta)
  • Cioccolato


Primer de tot posar la cafetera a funcionar. Després es separen els vermells del blanc de l'ou i es mesclen bé amb el sucre. Després afegim el mascarpone i batem bé, és important que no quedin grums. Per altra banda, es pugen els blancs, sabrem que estan ben pujats quan tombem el bol cap per avall i no caiguin, recoman pujar-los amb una màquina perquè a mà és molt difícil que quedin tan pujats. Aleshores afegim els blancs pujats a la mescla de mascarpone, s'ha de mesclar a poc a poc i sense moviments bruscs.

I ara que ja tenim la crema feta i el cafè ja fred podem començar a muntar el pastís. La primera capa ha de ser de crema, però molt poqueta, només per tacar el plat. Després, anam mullant els bescuits i els anam col·locant un vora l'altre i els cobrim de crema, ara sí que heu de ser generosos amb la crema. I tornam a començar, es col·loca una altra capa de bescuits, a poder ser, en posició oposada a la primera. Es cobreix de crema, si voleu podeu posar una tercera capa de bescuits, jo trob que amb dues és més que suficient. Lo important és que acabeu amb una capa de crema. 

Aquest postre és més bo si ha reposat a la nevera unes hores o fins i tot d'un dia per s'altre, abans de servir espolvorejar amb cacau (o nesquik). I mmm, després d'escriure això m'ha entrat una gooola.. bon profit!

1 comentari:

  1. Fa molt bona fila aquest tiramisú.

    No he trobat un correu de contacte, així que et poso aqui el motiu de la nostre visita.

    Estem preparant un projecte que obrirem a partir del dia 28 d'aquest mes.

    Serà un espai orientat a promocionar la gastronomia catalana i els blocs catalans o de parla catalana de quelcom lloc, ens vem adonar que hi havia molts blocs molt i molt interessants però que malauradament no estaven tan promocionats com haurien de ser, per això ens vem decidir a crear un bloc només per donar a coneixer la gastronomia, els nostres blocs i la feina que hi fem.

    Hi podrà participar tothom que ho vulgui i en la mida que es desitgi, ja sigui recomanant restaurants, vins, llibres de cuina, botigues, enviant-nos un menú dels plats que ja tingueu publicats (amb unes paraules introducció del vostres blocs), mercats de la vostre localitat o explicant-nos els actes gastronòmics de la vostre localitat,qualsevol cosa que creieu interessant serà ben rebuda, nosaltres ho publicarem amb un enllaç al espai del blocaire que ho ha proposat per tal de donar-lo a conèixer a tanta gent com puguem.

    En l'apartat de gastroblocs, estem fent un llistat de tots els blocs per províncies, ja hem afegit el teu bloc al llistat.

    Trobem el teu bloc molt interessant i es un plaer per nosaltres tenir l'oportunitat de donarlo a coneixèr.

    Salut!
    Loles i Núria.
    Gastropuntcat
    www.gastropuntcat.blogspot.com

    ResponElimina